Τα περισσότερα έθιμα έχουν ρίζες αιώνων και έχουν επιζήσει μέχρι τις μέρες μας από γενιά σε γενιά. Αλλά ξέρουμε γιατί και τι ακριβώς σημαίνουν;
Γιατί η νύφη φοράει πέπλο;


Το πέπλο της νύφης έχει ακόμα μεγαλύτερη ιστορία και από το νυφικό φόρεμα! Η παράδοση του πέπλου βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα που συνήθως ήταν κίτρινο και αργότερα στην αρχαία Ρώμη κόκκινο. Το πέπλο, τα πρώτα χρόνια σκέπαζε τη νύφη από το κεφάλι μέχρι τα πόδια και συμβόλιζε την υποταγή της γυναίκας στο σύζυγο. Η άρση του πέπλου στο τέλος της τελετής συμβολίζει την ανδρική κυριαρχία. Αν η νύφη πάρει την πρωτοβουλία να σηκώσει το πέπλο μόνη της δείχνει περισσότερη ανεξαρτησία.
Γιατί το νυφικό είναι λευκό;
Το λευκό χρώμα είναι σύμβολο της χαράς και της γιορτής από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Επίσης στο λεύκό χρώμα αποδόθηκε και ο συμβολισμός της αγνότητας. Σήμερα, κατέχει την αρχική έννοια της ευτυχίας και της χαράς.
Τι συμβολίζει η ανθοδέσμη;
Για αιώνες, τα λουλούδια έχουν χρησιμοποιηθεί σαν γλώσσα για να εκφράσουν μια ποικιλία συναισθημάτων και αξιών. Τριαντάφυλλα για την αγάπη, κρίνους για την αρετή και ούτω καθεξής. Στους γάμους της αρχαιότητας, οι νύφες έβαζαν βότανα κάτω από πέπλα τους για να συμβολίσουν την αφοσίωση. Οι νύφες στην αρχαία Ελλάδα κρατούσανκισσό ως σύμβολο αιώνιας αγάπης. Σήμερα, οι νύφες συνήθως κρατούν ανθοδέσμες με λουλούδια που ταιριάζουν στο γενικότερο χρωματισμό του γάμου, κρατώντας ζωντανά αυτά τα παλιά έθιμα μέχρι και σήμερα.
Πώς καθιερώθηκε η γαμήλια τούρτα;
Στους ρωμαϊκούς χρόνους, η τούρτα ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος του εορτασμού του γάμου. Η νύφη μετά το γάμμο έσπαζε στο κεφάλι της ένα λεπτό καρβέλι ψωμί, συμβολίζοντας τη γονιμότητα. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, έγινε παράδοση το ζευγάρι να δίνει ένα φιλί πάνω από ένα σωρό από μικρά κέικ. Αργότερα, ένας έξυπνος ζαχαροπλάτης αποφάσισε να συγκεντρώσει όλα αυτά τα μικρά κέικ μαζί περιχύνοντας τα με γλάσο. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η πολυώροφη γαμήλια τούρτα.
Γιατί πετάμε ρύζι;
Η ρίψη ρυζιού για το ζευγάρι ήταν πάντα σύμβολο ευημερίας και καλής τύχης. Στην Ανατολή, το να ρίχνεις ρύζι έχει το νόημα της ευχής για ένα γεμάτο από αγαθά σπιτικό. Ακόμα και σήμερα το ρύζι παραμένει δείγμα ευχής για ζωή με αφθονία.
Τι συμβολίζει η βέρα;
Το κυκλικό σχήμα της βέρας συμβόλιζε την αθάνατη, ατέλειωτη αγάπηαπό την εποχή των πρώτων Αιγυπτίων. Το δαχτυλίδι τότε ήταν από κάνναβη ή βούρλα, τα οποία όμως δεν κρατούσαν. Αργότερα οι Ρωμαίοι έφτιαξαν δαχτυλίδια από ανθεκτικό μέταλο για να συμβολίσουν τη μονιμότητα του γάμου. Σήμερα, οι βέρες είναι από χρυσό, σύμβολο της ομορφιάς και της καθαρότητας.

Better to have loved and lost, than to have never loved

~ ST.AUGUSTINE ~